VaellusKalastus

 

 


  

Syyskalaan Saimaan parhaille kalavesille

SYKSYN 2012  KALASTUSPAKETTI

Tule kalaan pohjoisen Saimaan parhaille kalavesille Savonselän Orivedelle.  Savon ja Karjalan rajamailla saaliiksi voi saada ahventa, kuhaa ja haukea sekä harvinaisempaa saimaanlohta. Tukikohtana viiden tähden, kuuden henkilön esteetön Raita-huvila Oriveden Savonselän rannalla omalla luonnokauniilla saarella, jonne perille autotie. Saimaanlohien Paasselällekään ei ole huvilalta pitkä matka.
Syyskuu on eriomainen kuukausi parveutuvan ahvenen ja kuhan jigaukseen, samoin kuin hauen ja kuhan vetouisteluun.  Lokakuu on lohen ja taimenen syksyisen vetouistelukauden paras kalastuskuukausi. Kutemaan parveutuvat muikut houkuttelevat selkävesien penkoille myös ahventa, kuhaa ja haukea. Lokakuu on uistelun ohella erinomainen kuukausi jigaukseen ja heittokalastukseen.

Loppuvuosi on sopivinta aikaa uisteluun. Vesien kylmetessä lohikalat ja hauet siirtyvät saalistamaan selkävesille ja ovat parhaiten tavoitettavissa uistellen. Lohta kalastetaan uistellen Saimaan jäätymiseen saakka.

Kolmen päivän kalastuslomaan kuuluu neljän tunnin opastettu kalastus tai kalastusopetus. Sen lisäksi vierailla on käytössään puinen soutuvene, yksi huvilaviehelupa, katiska lupineen sekä kalastusalueen kartat. 

Kolmen päivän hinta alkaen 999 euroa.
Lähiruokaa, hyvinvointipalveluja ja ohjelmaa tilauksesta
www.kareliacottages.fi
info@kareliacottages.fi
+358(0)44 271 6095
www.oldschooltrolling.fi
jari@oldschooltrolling.fi

KALASTA POHJOIS-KARJALASSA

Pohjois-Karjalan kalavedet houkuttelevat monipuolisuudellaan. Täällä on mahdollista kalastaa kaupunkikeskustan tuntumassa tai hakeutua omaan rauhaan erämaan ympäröiville kalavesille. Olipa kyseessä jylhien vaarojen katveessa taivaan sineä heijasteleva lampi tai suuri järvenselkä, pienehkö puro tai kuohuva koski, löytyy täältä jokaiselle kalastajalle kokemattomia elämyksiä ja vielä pyytämättömiä kaloja: Uistinkuha, onki- tai pilkkiahvenia, virvelihaukia, perhoharjuksia ja –siikoja ja vaativimmille kalastajille pilkkukylkisiä taimenia ja järvilohia. Järvilohi on myös valittu Pohjois-Karjalan maakuntakalaksi. Kansainvälinen matkaaja ei tule kalastamaan istutettua kirjolohta tai taimenta, he haluavat kalastaa villiä ja vapaata kalaa villissä ja vapaassa luonnossa.

Omatoimisille kalastajille tai opastetuille kalaretkille haluaville on vaihtoehtoja tarjolla. Ruunaan alue itärajan tuntumassa on monille tuttu. Lieksan joki syöksee Venäjältä tulevat vetensä ryöppyävinä koskina tai erämaajärvinä läpi Ruunaan luonnonsuojelu- ja retkeilyalueen. Paasikoski ja Haapavitja on luonnonkala-aluetta ja Haapavitja on myös perhokalastusaluetta. Neiti-, Murroo- ja Siikakoski ovat perinteistä koskikalastusaluetta. Kattilakoski ja uittokämppä on varattu ryhmien yksityiskäyttöön. Ruunaan alueella on useita majoitus-, ruoka- ja ohjelmapalveluja tarjoavia yrityksiä. Pielisjoki – järvilohen synnyinjoki, joka yhdistää Pielisen kalaisan ja kuuluisan järven ja alapuolisen Saimaan toisiinsa. Pielisjoessa ja sen muutamista sivupuroista saattaa löytyä jopa taimenta, harjusta ja purotaimenta eli tammukkaa ja lahnan onginta on oma elämyksensä. Koitere, Karjalan helmeksikin kutsuttu karu erämaajärvi on tunnettu kuhasta, siioista ja muikuista. Ilomantsin valtavirta Koitajoki on suosittu melontareitti, mutta vapakalastajallekin löytyy sopivia kalastuspaikkoja. Puruveden kirkkaissa vesissä uivat muikkuparvet ja taimenet. Pyhäjärvellä kalastamiseen tuo oman hohtonsa Itärajan läheisyys. Jänisjoen viehelupa-alue on yli sadan kilometrin mittainen jokialue, missä on koskia, virtaavia suvantoja ja nivoja. Oriveden monimuotoinen kalastusalue alkaa Joensuun edustalta, mihin Pielisjoki valuttaa vettään ja hieman sivummalla kanavan suussa tislautuu Höytiäisen kirkas vesi. Höytiäisen houkuttimena on järvilohi, taimen, kuha, ahven ja hauki ja sen saarissa on lukitsemattomia kalasaunoja, laavuja ja nuotiopaikkoja. Höytiäisen pinnan lasku satakunta vuotta sitten muutti koko alueen ilmeen ja vanhaa rantaviivaa kannattaa edelleen käydä hämmästelemässä. Pyhäselän vetovoimana on voimakas kuhakanta, isot ahvenet ja muikku. Savon rajamailla sijaitsevalla Juojärvellä on mahdollisuus saada isoja lohikaloja ja siika-aika alkaa juhannuksen jälkeen. Viinijärven valtakaloina ovat kuha, muikku, kuore ja särkikalat. Outokummusta löytyy Erä- ja luontokeskus, jossa on myös lasten oma kalakeidas, mikä on mittava ja esteetön kalastus- ja retkeilytukikohta.


Pohjois-Karjalassa palvellaan karjalaisella vieraanvaraisuudella. Palvelu- ja majoitusvaihtoehtoja on valittavissa lukuisia vaatimattomasta laavusta aina korkeatasoiseen lomamökkiin tai hotellitason majoitukseen.


Raija Vanne

ProAgria Pohjois-Karjala 
©2008 PK Media Service Oy