VaellusKalastus

 

 


  6. Viinijärven kalastusalue

Viinijärvi on satojen saarien järvi, joka sijaitsee Liperin ja Polvijärven kuntien ja Outokummun kaupungin alueella. Viinijärvi jakaantuu vedenlaadultaan kahteen erilaiseen vesialueeseen, joiden kalasto on lajeiltaan erilainen.

Erikoisuudet:

Sukelluskalastus

KuvausKartta

 
Kuva : Kuhaloimu. Kuvaaja: PK Media/Pekka Virtamo

Viinijärvi jakaantuu kahteen suureen selkävesialueeseen, joita yhdistää Käsämänsalmi. Viinijärven keskisyvyys on 6,8 metriä ja syvin kohta 52 metriä.

Viinijärven länsiosan pinta-ala on noin 9 949 ha ja sitä kutsutaan ns. ”tummaksi puoleksi” sen veden tummuuden takia. Veden laatu on yleisen käyttökelpoisuusluokituksen mukaan hyvän ja tyydyttävän välillä. Rehevyydeltään se luokitellaan lievästi reheväksi.

Viinijärven itäosan pinta-ala on noin 3 432 ha ja sitä kutsutaan yleisesti ”kirkkaaksi puoleksi”. Itäosan vedenlaatu on yleisen käyttökelpoisuusluokituksen mukaan erinomaista. Rehevyydeltään se luokitellaan karuksi.

Viinijärven kalastusalueelta voidaan myös mainita kirkasvetinen Kuorinka hyvänä kalavetenä. Kuorinka on 1 270 hehtaarin suuruinen järvi Kuopiontien läheisyydessä. Kuorinka on matalien rantojensa ansiosta suosittu uimapaikka kesäisin. Muita pienvesiä Viinijärven kalastusalueella on noin 2 245 hehtaaria.

Viinijärven nimestä on kaksi tarinaa. Toisen mukaan eräs ruotsalainen herrasmies totesi aikoinaan: "Ompas fiini järvi". Toinen tarina kertoo papin antaneen viimeisessä voitelussa viinin sijasta järven vettä.

Kuorinka on myös Viinijärven kalastusaluetta. Kuorinka-järvi on matalarantainen ja kirkasvetinen järvi Viinijärven eteläpuolella. Kuorinkaa pidetään kirkkautensa ja karuutensa ainutlaatuisena järvenä Pohjois- Karjalassa ja sen vedenlatu on luokiteltu erinomaiseksi.

Kuoringan levähdyspaikka valtatie 17 varrella on yksi Itä- Suomen kuuluisimmista levähdyspaikoista ja tuhansia ihmisiä käy siellä joka kesä ottamassa aurinkoa ja uimassa. Joensuusta asti kulkeva kevyenliikenteen väylä kasvattaa Kuoringan levähdysalueen suosiota entisestään.

Rakenteet ja palveluvarustus:

Viinijärvellä on runsaasti pieniä saaria, joihin voi veneellä rantautua ja viettää päivää. Viinijärveä ympäröivistä kylistä löytyy kyläkauppoja ja Joensuu on suhteellisen lähellä, mutta palveluvarustus kannattaa tarkistaa ennen matkaan lähtöä. Virallisia nuotiopaikkoja on hyvin vähän, joten kuivia polttopuita ei nuotiopaikoilla ole.

Kohteen koko:

Viinijärven pinta-ala on noin 13 381 ha ja sen keskisyvyys on 6,8 metriä ja syvin kohta 52 metriä. Viinijärven kalastusalueella oleva Kuorinka on pinta-alaltaan 1 270 hehtaaria ja sen syvin kohta on 31 metriä. Muita pienvesiä on noin 2 245 hehtaarin verran.

Kuoringan pinta-ala on noin 1300 hehtaaria. Kuoringan keskisyvyys on 10 metriä ja syvin kohta 32 metriä.

Kalalajit:

Viinijärveltä voi saada pyydyksiin ainakin ahventa, harjusta, haukea, järvilohta, järvitaimenta, kuhaa, kuoretta, lahnaa, ruutanaa, madetta, muikkua, nieriää, planktonsiikaa, särkiä ja säyneitä.

Valtalajeina Viinijärven tummalla puolella on: kuha, ahven sekä hauki ja kirkkaalla puolella vastaavasti lohikalat, siika ja lahna.

Erikoisemmista kalalajeista Viinijärveltä voi hyvällä onnella saada kolmipiikkejä ja kymmenpiikkejä.

Istutukset:
Viinijärveen on istutettu viime vuosina järvitaimenta, järvilohta ja planktonsiikaa sekä kuhaa.

Pysyvät rajoitukset ja luvat:
Viinijärven viehelupa kattaa koko järven.

Kalastuslupien hinnat ja tarkemmat rajoitukset löytyvät www.muikkusuomi.fi sivustolta.

Kalastusmuodot:

Viinijärvellä voi harrastaa sekä talvikalastusta että avovesikalastusta.

Viinijärvellä voi myös tuulastaa ja kirkkaalla puolella voi harrastaa harppuunakalastusta.

Vesistöennuste

Veneilyn apu:
Viinijärvelle ei ole tehty laivaväyliä.

 

 

 

 

Kalastajan pisteet

Pisteen nimi

1. Viinirannan veneenlaskuluiska

Viinirannassa on kaksi betonista veneenlaskuluiskaa, parkkipaikka noin 10 henkilöautolle ja muutamia roskiksia. Paikka sijaitsee Liperin kunnassa, noin 3 kilometrin päässä Viinijärven kylästä, jossa huoltoasema ja kaupat. Rannan hoitokunta hallinnoi aluetta.

Erikoisuudet

Luiska
Pisteen nimi

3. Viinijoensuun veneenlaskuluiska ja veneranta

Betoninen veneenlaskuluiska ja veneranta, jossa pääasiassa kyläläisten veneitä, mutta muutama paikka vieraille löytyy. Parkkipaikka on noin 10 henkilöautolle. Alueella on myös kota ja nuotiopaikka. Aluetta hallinnoi Sotkuman jakokunta.

Erikoisuudet

Luiska
Pisteen nimi

5. Solanlammen kanavan veneenlaskuluiska

Viinijärven ja Haninjärven erottavassa salmessa sillan kupeessa oleva kohde.  Tieyhteys on Polvijärven tieltä. Betoninen veneenlaskuluiska. Alueella on parkkipaikka noin 20 henkilöautolle, kota sekä roskiksia. Aluetta hallinnoi Sotkuman osakaskunta. Solanlammen veneenlaskuluiska sijaitsee lähellä Saarilan maatilamatkailuyritystä. Kaukana ei ole myöskään Solanlammen lintutorni.

Pisteen nimi

4. Pitkäsenlahden veneenlaskuluiska

Betoninen veneenlaskuluiska. Yleinen levähdysalue, aivan Polvijärventien varressa, jossa on tielaitoksen roskis (molokki). Levähdysalueen reunoille mahtuu muutamia autoja parkkiin. Aluetta hallinnoi Sotkuman osakaskunta.

Erikoisuudet

Luiska
Pisteen nimi

6. Käsämänsalmen veneenlaskuluiska

Soraluiska Käsämänsalmessa, sillan vieressä. Pakkipaikka noin 10 henkilöautolle. Soraluiska on hieman muhkurainen. Virkistyskalastajat käyttävät tätä laskuluiskaa paljon. Aluetta hallinnoi Kuoringan osakaskunta.

Erikoisuudet

Luiska
Pisteen nimi

7. Solan laavu

Pienessä Rettelösaaressa sijaitseva laavu, jota Solan kylätoimikunta huoltaa. Saarella on laavu, nuotiopaikka ja kuivakäymälä.

 

Pisteen nimi

8. Matkalahden veneenlaskuluiska

Betoninen veneenlaskuluiska. (Kohteen rakentaminen kesken, kohteeseen tulee nuotiopaikka yms. tulevien vuosien aikana.)

Erikoisuudet

Luiska
Pisteen nimi

9. Tuuranniemen veneenlaskuluiska ja veneranta, Kuorinka

Soraluiska ja venepaikkoja. Alueella on myös nuotiopaikka, pöydät ja roskapöntöt. Tie Tuuranniemeen on hyvä. Käsämän kylätoimikunta huoltaa ja hallinnoi aluetta. Tie ja alue pidetään kunnossa käyttäjiltä perittävällä pienellä maksulla, minkä maksamisen ohjeet ovat näkyvillä alueen ilmoitustaululla.

Erikoisuudet

Luiska
Pisteen nimi

10. Kuoringan veneenlaskuluiska

Betoninen veneenlaskuluiska Kuoringan levähdysalueen yhteydessä. Levähdysalueella on yleinen uimaranta, WC ja kioski. Veneenlaskuluiskaa hallinnoi Kuoringan osakaskunta.

Erikoisuudet

Luiska, Käyntikohteita lapsiperheille
Pisteen nimi

2. Vekarusniemen veneenlaskuluiska

Vekarusniemi on lapsiperheille sopiva veneenlaskupaikka- uimaranta- kohde. Veneenlaskuluiska on betoninen ja parkkipaikka on mitoitettu noin 20 henkilöautolle. Alueella on myös nuotiopaikka ja muutamia roskapönttöjä. Alueelle on hyvä tie ja teitten varsiin on laitettu kyltit ohjaamaan perille. Aluetta hallinnoi Outokummun kaupunki.

Erikoisuudet

Luiska, Käyntikohteita lapsiperheille 
©2008 PK Media Service Oy