VaellusKalastus

 

 


  13.A. Jänisjoki

Jänisjoki on Pohjois-Karjalan neljänneksi pisin joki. Aittojärvestä Venäjän rajalle 95 kilometrin matkalla on neljä voimalaa. Jänisjoen alue muodostuu Aittojärven lisäksi Jänisjokeen Loitimo-järvessä yhtyvistä Kuuttijoesta ja Koitajoesta.

Loitimon jälkeiset kosket ovat kalastajien suosiossa. Kaikkiaan Jänisjoen kalastusalue on 12 000 hehtaarin suuruinen. Loitimo-järven ja jokien lisäksi siihen kuuluvat Ylinen, Uramo ja Kaita-Uramo -järvet.

 


KuvausKartta

 
Kuva : Jänisjoki, Vekarus

Jänisjoki saa alkunsa Tuupovaarasta, Ilomantsista ja Enon Aittojärvestä. Monien kalastajien mielestä Jänisjoki alkaa vasta Kiihtelysvaaran Loitimojärvestä. Joki virtaa Tohmajärven ja Värtsilän läpi Venäjän rajalle. Venäjällä Jänisjoki virtaa Jänisjärven löpi Laatokkaan.

Jänisjoki alkaa erämaisesta Aittojärvestä. Jänisjoen varrella on useita nuotiopaikkoja ja laavupaikkoj. Myös Paimenpojan polku

They are used, among others, by walkers on the Paimenpojan polku kulkee paikoin sen varrella, samoin talviset kelkkareitit.

Kaikkiaan Jänisjokeen kuuluu yli 200 km järvi- ja jokireittejä. Joessa on neljä vesivoimalaa.

Sääperin järvi lähellä Venäjän rajaa on erinomainen lintujen tarkkailupaikka. Siellä on myös lintutorni.

Lähimmät kaupat ovat kyläkeskuksissa tai huoltamoilla at Koverossa, Tuupovaarassa, Tohmajärvellä ja Niiralassa.

Linkit:

Jänisjoki
Paimenenpojan polku
Vesistöennusteet
Kalastusluvat

Kalastajan pisteet

Pisteen nimi

1.1 Paasikoski

Jänisjoella, Paasikoskella puretun Sarvingin myllyn vieressä sijaitseva kohde. Kohteelle on hyvä tieyhteys ja ohjattu kanoottireitti. Kohteessa sijaitsee veneenlaskuluiska.

Pisteen nimi

1.2 Kovero

Ilomantsintien varrella sijaitseva huoltoasema Koverossa. Huoltoasema sijaitsee aivan Jänisjoen vieressä. Kalastajien käytössä on huoltoasema palveluineen sekä pihassa oleva kota.

Pisteen nimi

1.3 Loitimo

Loitimon pohjoisosassa, Jänisjoen ja Loitimon liittymäkohdassa länsirannalla sijaitseva kohde.

Kohteessa on nuotiopaikka.

Pisteen nimi

1.4 Oskolankoski, Jänisjoki

Kohde sijaitsee Oskolankoskella. Kosken kohdalla on maantiesilta Koverosta Uskaliin. Kohteessa on laavu, nuotiopaikka, WC ja sorapohjainen veneenlaskuluiska. Läheisyydessä kulkee Haapasalon luontopolku.

Pisteen nimi

1.5 Ruskeakoski, Jänisjoki

Kohde tunnetaan myös nimellä Yläpeltokoski. Kohde sijaitsee Ruskeakosken voimalaitoksen läheisyydessä. Kohteessa on nuotiopaikka, laavu, kuivakäymälä, puuliiteri, pöytä ja tuolit sekö jäteastia.

Pisteen nimi

1.6 Peltokoski, Jänisjoki

Peltokoskelle on tieyhteys Huhtilammin kylän kautta. Ylä-Peltokoskella on laavu ja nuotiopaikka. Ala-Peltokoskella on vastaavasti laavu, nuotiopaikka, kuivakäymälä, puuliiteri ja jäteastioita. Kohdetta hallinnoi Joensuun kaupunki.

 

Pisteen nimi

1.7 Tanikkajärvi, Jänisjoki

Tanikkajärven eteläpäässä sijaitseva kohde. Kohteeseen on tieyhteys Huhtilampi-Uskali väliseltä tieltä. Kohteessa on rantautumispaikka, uimaranta, pukukopit ja WC. Kohdetta huoltaa Uskalin kylätoimikunta.

 

Pisteen nimi

1.9 Kattilakoski, Jänisjoki

Kohde sijaitsee Jänisjoella, Kattilakoskella. Kohteessa on nuotiopaikka, laavu, WC sekä rantautumispaikka. Kohteessa on myös opastetaulu. Kohdetta hallinnoi Tohmajärven kunta.

Pisteen nimi

1.10 Kangaskoski, Jänisjoki

Kohde sijaitsee Jänisjoella, kangaskoskella. Kohteessa on laavu, nuotiopaikka, puuliiteri ja WC. Kohdetta hallinnoi Tohmajärven kunta.

Pisteen nimi

1.11 Saario, Jänisjoki

Kohde sijaitsee Saarion voimalaitoksen lähellä Jänisjoella. Kohteessa on veneenlaskupaikka ja nuotiopaikka. Kohteen lähellä sijaitsee myös Saarion voimalaitoksen museo.

 

Pisteen nimi

1.12 Vääräkoski, Jänisjoki

Kohde sijaitse Vääräkosken voimalaitoksen lähellä Jänisjoella. Kohteessa on katos, nuotiopaikka, puuliiteri, WC sekä jäteastioita. Kohteen lähelle pääsee autolla. Kohdetta hallinnoi Tohmajärven kunta.

 

Pisteen nimi

1.13 Patsolankoski

Kohde sijaitsee Jänisjoella, noin 2 kilometriä Patsolankosken sillasta alavirtaan. Kohteessa on nuotiopaikka ja laavu. Kohdetta hallinnoi Värtsilän kunta.

 

Pisteen nimi

1.14 Niirala

Niiralan kylä sijaitsee Jänisjoen varrella. Alueella on uimaranta ja Niiralan kylästä löytyy kauppa ja polttoainepiste.

 

Pisteen nimi

1.15 Värtsilä

Värtsilän kirkonkylä sijaitsee Jänisjoen varrella. Kohteessa on sorapohjainen veneenlaskuluiska ja Värtsilän kirkonkylä palveluineen.

 

Pisteen nimi

2.1 Kypäräpuro

Kohde sijaitsee Kypäräpuron varrella, joka laskee Pieneen Lauttalampeen. Kohteessa on nuotiopaikka, laavu, WC, puuliiteri ja jäteastioita.

 

Pisteen nimi

2.3 Niiralanniemi, Eimisjärvi

Kohde sijaitsee Niiralanniemellä Eimisjärvellä. Kohteeseen on tieyhteys Tuupovaaran kylältä. Kohteessa on hiekkarantainen uimaranta, pukukopit, laituri, nuotiopaikka, keittokatos, puuliiteri, jätehuolto ja kuivakäymälät (myös inva). hiekkarannalta voi laskea pienen veneen vesille. kohde on myös hyvä telttailupaikka ja läheisyydessä sijaitsee sodanaikaisia juoksuhautoja.

 

Pisteen nimi

2.4 Myllykoski

Kohde sijaitsee kuuttijoen varrella Myllykoskella. Kohteessa on nuotiopaikka ja laavu. Kohdetta hallinnoi Joensuun kaupunki.

 

Pisteen nimi

2.6 Länkisaari, Loitimo

Länkisaari sijaitsee kuuttijoen ja Loitimon yhtymäkohdassa. Kohteessa on Nuotiopaikka ja laavu. Kohdetta hallinnoi Joensuun kaupunki.

Pisteen nimi

2.7 Suhanniemi, Loitimo

Kohde sijaitsee Suhanniemen itärannalla Loitimolla. Suhanniemeen kulkee metsäautotie. Kohteessa on nuotiopaikka.

Pisteen nimi

3.1 Lammassaari, Korpijärvi

Kohde sijaitsee lammassaaressa Korpijärvellä. Kohteessa on kota, puuliiteri, nuotiopaikka, kuivakäymälä ja laituri. Kohdetta hallinnoi Hoilolan kylätoimikunta.

Pisteen nimi

3.3 Pörtsämön erämaakalmisto

Kohde sijaitsee Öllölänjärven pohjoispäässä, Luutalahden kylässä. Kohteessa nuotiopaikka. Kohde on myös nähtävyyskohde, jossa sijaitsee ikiaikainen ortodoksinen hautausmaa.

Pisteen nimi

3.4 Koskenniska, Kotajoki

Kohde sijaitsee Koskenniskalla, Kotajoella. Opasteet Koskenniskan myllykievarille Tuupovaara-Värtsilä tieltä. Kohde on Vekaruskoskelle lähtevän vaellusreitin itäinen lähtöpiste. Kohteessa on nuotiopaikka, kota, puuvaja, laituri, uimaranta, pukukopit ja WC:t (myös inva-WC). Kohteen vastarannalla on savusauna. Kohdetta hallinnoi Joensuun kaupunki.

Pisteen nimi

3.5 Keljonjärvi/Alajärvenkoski, Kotajoki

Kohde sijaitsee Keljonjärvellä Kotajoen varrella. Kohde sijaitsee Koskenniska-Vekarus vaellusreitin varrella. Kohteessa on nuotiopaikka, laavu, puuliiteri ja vetoköysilauta. Kohdetta hallinnoi Joensuun kaupunki. Kohteen läheisyydessä sijaitsee myös lintutorni.

Pisteen nimi

3.6 Kotajoen silta

Öllöläntien ja Kotajoen ylittävän sillan kupeessa oleva kohde. Vekaruskosken reittien lähtöpaikka. Kohteessa on nuotiopaikka, sorapohjainen veneenlaskuluiska ja autoilijoiden P-paikka. Kodetta hallinnoi Joensuun kaupunki.

Pisteen nimi

3.7 Myllykoski, Kotajoki

Kohde sijaitsee Myllykoskella Kotajoen varrella. Alue kuuluu Vekaruksen retkeilyalueeseen. Opasteet retkeilyalueelle Tuupovaara-Värtsilä tieltä. Kohteessa on nuotiopaikka, laavu, puuvaja, roskiksia ja riippusilta. Kohteessa on myös Kala-aiheinen luontopolku. Kohdetta hallinnoi Joensuun kaupunki.

 

Pisteen nimi

3.8 Kalliokoski, Kotajoki

Kohde sijaitsee Kotajoen varrella Kalliokoskella Vekaruksen retkeilyalueella. Kohteessa on nuotiopaikka ja laavu sekä kala-aiheinen luontopolku. Kohdetta hallinnoi Joensuun kaupunki.

Pisteen nimi

3.9 Vekaruskoski, Kotajoki

Kohde on Kotajoen varrella Vekaruskoskella sijaitseva koskitupa. Kohteessa on koskitupa (varaustupa), jossa erillinen sauna ja kuivakäymälä. Kohteessa on myös katettu nuotiopaikka ja puuliiteri sekä kala-aiheinen luontopolku.

Pisteen nimi

3.10 Vekaruskoski, Kotajoki

Kohde sijaitsee Kotajoen varrella Vekaruskoskella. Kohteessa on nuotiopaikka, puuliiteri, kota, kuivakäymälä ja silta. Läheisyydessä on P-paikka, opastetaulut ja roskakoreja. Kohdetta hallinnoi Joensuun kaupunki.
 
©2008 PK Media Service Oy