VaellusKalastus

 

 


  8. Koitere

Koitereen viehelupa kattaa kuuluisan, satasaarisen kirkasvetisen erämaajärven. Hohtavien hiekkarantojen järvestä uistellaan suuria kuhia, haukia ja taimenia sekä nuotataan muikkua.

Erikoisuudet:

Mateen kolkkaus, Tuulastus (Valon avulla kalastus), Retkitupa, Käyntikohteita lapsiperheille

KuvausKartta

 
Kuva : Ville Moilanen

 

Koitere on Patvinsuon kansallispuiston eteläpuolella sijaitseva tummavetinen, satasaarinen, 16 400 neliökilometrin suuruinen, säännöstelty erämaajärvi. Koitereella on runsaasti rantarakentamiselta rauhoitettuja hohtavia hiekkarantoja. Sen keskisyvyys on 6 metriä ja syvin kohta 47 metriä. Koitere on saanut alkunsa mannerjään sulamisen aikoihin ja oli osa Yoldianmerta. Sieltä ovat peräisin mm. järvilohi. Nykytutkimuksen kohteena on Koitajoessa elävä harvinainen planktonsiika.

Järvi on runsaista lajeista ja saaliista johtuen kalastajien suosima. Erityisesti uistelijat ovat nauttineet viime vuosina yli viisikiloisista kuhista. Kalastajien ottikartta auttaa alkuun.

Kauniiden hiekkarantojen Koitere saa vetensä useasta eri joen uomasta. Järvi on säännöstelty ja se toimii Pamilon voimalaitoksen vesivarastona.

Koitereen lupa-alue ulottuu etelässä Hiiskosken siltaan, jossa se liittyy Koitajoen lupa-alueeseen.
Ala-Koitajoen vanhalla uomalla on oma virkisyskalastusalueensa ja oma lupansa. Erämaiden keskellä olevan järven palveluvarustus on syytä tarkistaa etukäteen. Lähimpiin kauppoihin on matkaa. On syytä varautua myös siihen, ettei nuotiopaikan liiteri ole täynnä kuivaa polttopuuta.

Kalalajit:
ahven, harjus, hauki, kuha, kiiski, kuore, lahna, made, muikku, siika, säyne, taimen, särki, rapu.
Merkkipalautusten avulla saadaan tietoa siian liikkeistä.Koitajoen uhanalaista planktonsiikaa seurataan mm. Carlin-merkkien avulla. Osa siioista on varustettu myös ultraäänilähettimin.

Istutukset:
järvitaimen, järvilohi, kuha, taimen (Koitereeseen laskeviin jokiin)

Kalastuslajit:
Vetouistelu: (hauki, järvitaimen, kuha)
Heitto- ja perhokalastus: Käenkoski, Kuorajoki ja Suomujoki
Pilkintä ja onginta: ahven, siika
Pyydyskalastus: muikkunuottaus, verkkokalastus: isot solmuvälit.

Veneily:
Koitere on säännöstelty ja sille on rakennettu veneilyreitistö uiton entisen väylien pohjalle. Väylä on merkitty maastoon linjatauluin ja vesialueella sinivalkoisin yksityisveneväyläviitoin. Väylän syvyys on 1,5 metriä. paikoitellen 1 metri.
Väylä alkaa etelästä yhtenäisenä ja haarautuu kahteen: itäiseen reittiin joka vie pohjoisen Ertonniemeen ja Lutinjoelle sekä läntiseen, josta eroaa reitti Kivilahteen. Läntinen reitti vie luoteen Hiienlahden entiselle pudotuspaikalle. Poikittaisreitti pohjoisen Ritoselällä.

Kartat:
Koitere. Kalastus- ja veneilykartta. 1:30 000. Julkaisija Koitereen kalastusalue 1999.
Sisältää ottikartan. Kalaan Ilomantsiin esite.

Luvat ja rajoitukset:
Valtion kalastuksenhoitomaksun lisäksi Ilomantsissa tarvitaan vain yksi aluelupa. Metsähallituksen mailla tarvitaan metsähallituksen luvat.
www.muikkusuomi.fi

Lähistön retkeilyreitit:
Susitaival ja Patvinsuon kansallispuiston reittiverkosto käy Koitereen rannassa Majaniemessä (kohde 21), (4539849 i, 6995543 p YKJ)
Etelässä Hiiskoskelta Ala-Koitajoen retkeilyreitistön pohjoislenkki.
Koitajoen jokireitti: Karjalan kierros 5. Ilomantsin matkailukartta 1:100 000, Aarniseikkailujen Koitajoki, 1:30 000 v.2001
Haapajoki, Hiekkajoki, Lutinjoki Karjalan kierros 5. Ilomantsin matkailukartta
1:100 000

Huom!
Kiikarit tarpeen Koitereella. Väylämerkit ja viitat ovat tavallista pienempiä.

Veden korkeus vaihtelee huomattavasti säännöstelyn vuoksi.

 

Kalastajan pisteet

Pisteen nimi

1. Ertonniemen pudostuspaikka, Lutti

Ertonniemeen Koitereen pohjoispäähän tullaan Patvinsuon kansallispuiston kautta tai idästä Telttakankankaan kautta. Entisen puunpudotuspaikan rantaan pääsee helposti isommallakin veneellä, mutta soraluiska saattaa aiheuttaa ongelmia isolle venekalustolle. Ertonniemessä ei ole palveluja. Ertonniemen ohi Lutinjoen suulle saakka.

Erikoisuudet

Luiska
Pisteen nimi

2. Larinsaari, Lutti

Larinniemen rantautumispaikka on retkeilijöiden ja nuottausväen suosima Koitereen pohjoispään hieno leiripakka. Matala hiekkaranta on melko kivetön ja suojaisa. Navakka etelätuuli haittaa rantautumista. Saaressa on tulentekopaikka, laavu, puuliiteri ja kuivakäymälä.

Erikoisuudet

Käyntikohteita lapsiperheille
Pisteen nimi

3. Vänskänjärven veneranta

Koitereen kyljessä olevan Vänskänjärven venerannassa on betoninen laskuluiska ja paikallisten asukkaiden suojaisa veneranta. Alueelle pääsee metsäautotietä pitkin Käenkoski-Naarva –tieltä(mt 5221). Koitereen ja Vänskänjärven välissä on matala hiekkapohjainen salmi.

Erikoisuudet

Luiska
Pisteen nimi

4. Kontiovaaran veneranta Kypönniemessä

Koitereen itärannan Kontiovaaran Kypönniemi on suojaisa rantautumispaikka, joka on palvellut myös uittoa. Betoriveneluiska, uimaranta, nuotiopaikka, kuivavarasto ja jäteastia. Alueelle pääsee Kontiovaarasta Käenkoski-Naarva –tieltä(mt 5221).Kontivaarantietä noin 4,5 km, käänny oikealle ennen pudotuspaikan tien silmukkaa. Vesitse Kypönniemeen pääsee parhaiten suoraan Hömönsaarista, jolloin vettä riittää isommallekin veneelle. Rantaan pääsee hyvin. Länsituulet voivat tuottaa vaikeuksia järvelle lähdettäessä.

Erikoisuudet

Luiska
Pisteen nimi

5. Partalanranta Huhus Ukonlahti

Partalanranta Huhuksen kylään kuuluvassa Ukonlahdessa on koillisella Koitereelle, jonne pääsee Huhus-Käenkoski-Naarva –tieltä (mt 5221). Rantaan on rakennettu aallonmurtaja, laivalaituri, veneluiska, kuivakäymälä, grillikatos, uimaranta ja jäteastia. Rannalla on pysäköintitilaa, mutta jyrkkä soratie voi tuottaa vaikeuksia isolle venekalustolle.
Ranta aallonmurtajan takana on suojaisa, mutta aallokko nousee pohjoistuulella melko suureksi.
Rantaan tullessa ja lähtiessä on syytä muistaa lähikarikot, pinnanalaiset yksittäiset kivet ja pitkä matala ranta-alue.
Veneväylä Hiienlahteen, Kivilahteen ja Luttijoen suulle eroaa Huhuksesta länteen Laitasaaren eteläpuolen Tetrisaarten kohdalla.

Erikoisuudet

Luiska
Pisteen nimi

6. Savilahti Huhus

Savilahti on Koitereesta Haapajokena jatkuvan vesistön länsirannalla sijaitseva rantautumispaikka noin 1,5 kilometriä Hiiskosken sillalta pohjoiseen. Varustuksiin kuuluu soraluiska, nuotiopaikka, puuliiteri ja kuivakäymälä. Alueelle pääsee Kivilahti-Huhus tieltä (mt 5200)
Veneväylä Hiienlahteen, Lutinjoen suulle, Kivilahteen.

Erikoisuudet

Luiska
Pisteen nimi

7. Hiiskoski

Koitereen eteläisin kohde Hiiskoski sijaitsee Koitereen ja Tekojärven välissä. Sen eteläpuolelta lähtee myös Ala-Koitajoen vanha uoma, joka laskee vähävetisenä, mutta kunnostettuna järvilohen lisääntymisalueena sekä virkistyskalastuskohteena (vaatii erillisen luvan) Pielisjokeen. Hiiskoskella Haapajoen länsirannalla on betoninen veneluiska ja roska-astia. Veneluiskalle menevä tie kääntyy noin 100 metriä ennen Hiiskosken siltaa Kivilahdessa tultaessa (mt 5200)  Veneväylä Hiienlahteen, Lutinjoen suulle, Kivilahteen.

Erikoisuudet

Luiska
Pisteen nimi

8. Hirsiniemen veneranta Tyrjänsaari

Koitereen lounauspohjukassa Juuansaaressa sijaitseva Hirsiniemen veneranta on suojaisa ja sopii pienveneiden rantautumispaikaksi. Venevalkaman yhteydessä on venevalkama ja sorapohjainen veneluiska. Ulosmeno ja tulo rantaan Koiteerelta on sokkeloinen ja varoen kuljettava. Rannassa nuotiopaikka, kuivakäymälä, jätevesiastia ja polttopuukatos.

Erikoisuudet

Luiska
Pisteen nimi

9. Koitereen Helmi

Veneväylä päättyy Kivilahden kylän Lapinniemessä sijaitsevan kesälomakylän kohdalle. Alueen varustuksina mm. veneluiska, laituri ja wc. Selälle lähdettäessä haittaa voi olla itätuulista.

Erikoisuudet

Luiska, Käyntikohteita lapsiperheille
Pisteen nimi

10. A. Kivilahden Uimaranta

Kivilahden pohjukassa koulun takana uimarannassa on pukukopit, grillikatos, halkovaja ja kuivakäymälä.

Pisteen nimi

10. B. Kivilahden veneranta

Veneranta on uimarannan lähellä ja sinne pääsee uimarannan tieltä koulun kohdalta. Rannassa soraluiska ja laituri.

Erikoisuudet

Luiska
Pisteen nimi

11. Rosvolahti

Koitereen lounaisosan Kiviselän rannalla on soraluiska, kuivakäymälä ja nuotiopaikka. Paikallisten käyttämä Rosvolahti on suojaton länsituulilla.

Pisteen nimi

12. Hiienlahden pudostuspaikka

Vanhalle pudotuspaikalle Hiienselällä on hyvä tie Uimaharju-Kitsi maantieltä. Betoninen veneenlaskuluiska on korjattu. Rannalla nuotiopaikka, kuivakäymälä ja jätehuolto. Ranta on suojaisa kaikilla tuulilla, mutta järvelle meno voi itätuulella olla työlästä suurelle selälle tultaessa.

Erikoisuudet

Luiska
Pisteen nimi

13. Petronlaavu

Rantautumispaikka Petronsaaressa Ritoselän ja Hiienselän läheisyydessä on suosittu uistelijoiden ja mökkiläisten taukopaikkana. Hiekkaranta sopii hyvin lasten uimarannaksi. Ympärivuotiseen käyttöön soveltuva kota on iso ja sen terassilta avautuu pohjoiseen mahtavat näkymät. Kodan takana on Petronharju, josta maisemat ovat vielä komeammat.
Rantaan on tultava varoen erityisesti Petronsaaren ja Ruunasaaren välissä olevia karikoita. Ranta on suojainen lukuun ottamatta pohjoispuolen tuulia. Paikan lähellä on 20-30-metrinen jyrkkäreunainen syvänne, jossa kuhat viihtyvät.
Petronsaaren kodan käyttäjät voivat lahjoittaa avustuksen kodan ylläpitoon Koitereen kalastusalueen tilille OP Ilomantsi 507 205-428 612.
 

Erikoisuudet

Retkitupa, Käyntikohteita lapsiperheille
Pisteen nimi

14. Maijanluhdan autiokämppä

Lammassaaren ja Murtosaaren välissä sijaitseva Maijanluhta on rehevä lehtipuusaari, jossa itikat viihtyvät. Lähestyttäessä Maijanluhan eteläpuolella olevaa laituria pitää varoa yksittäisiä kiviä, joita on rannan tuntumassa pitkin reitiä.
Maijanluhtaan on rakennettu autiotupa, jonka yhteydessä on myös sauna.

Erikoisuudet

Retkitupa
Pisteen nimi

15. Lammassaaren Multavieru

Lammassaari on Koitereen keskellä sijaitseva suuri saari, jonka Multavierun rannat ovat Koiteren kauneimpia.

Erikoisuudet

Käyntikohteita lapsiperheille
Pisteen nimi

16. Kylmärannan varaustupa

Kylmärannan varaustupa on Enson kalamiesten omistama länsirannan paikka. Mökkiin mahtuu isompikin ryhmä. Rannassa on erillinen sauna.

Erikoisuudet

Retkitupa
Pisteen nimi

17. Sauna-Hämön varaustupa

Sauna-Hämön varaustupa on Lapiovaaran kalastuskunnan vaatimaton kämppä on otettu pois käytöstä sen huonon kunnon vuoksi.
Rannalla on kuitenkin reilun kokoinen umpikota, jossa mahtuu vaikka yöpymään.
Sauna-Hämössä on hieno hiekkaranta lapsiuimareillekin. 

 

Pisteen nimi

18. Lakkautunut kyläkauppa

Pisteen nimi

19. Lakkautunut kyläkauppa

Pisteen nimi

21. Majaniemi

Majaniemi on Koitereen pohjoisrannan etelään avautuva matala hiekkaranta. Siellä on myös Patvinsuon kansallispuiston polustoon kuuluva nuotio-leiripaikka.

Pisteen nimi

22. Ruotinlampi

Koitereen länsirannan suojaisin ja paras rantautumispaikka on Ruotinlammen puolella. Lammesta pääsee hiekkauoman kautta Koitereelle. Ruotinlampi toimii myös Koitere-uistelujen lähtöpaikkana.

Erikoisuudet

Luiska
Pisteen nimi

Ala-Koitajoen lupa-alue Hiiskoski

Ala-Koitajoen vanha uoma Enossa ja Ilomantsissa on pienivirtaamainen uoma, jonne myydään erillisiä lupia. Lupa-alue alkaa Hiiskosken padolta etelään.
 
©2008 PK Media Service Oy