VaellusKalastus

 

 


  7. Höytiäisen kalastusalue

Höytiäisen viehelupa kattaa lähes 30 000 hehtaarin suuruisen Höytiäisen.
Lohen uistelijoiden suosiman järvi on tunnettu historiastaan ja vielä toimivista kalasaunoistaan.


KuvausKartta


Kalastusalueen paikat

 
Kuva : Timo Turunen

Höytiäinen on Suomen suurimpia järviä. Sen pohjoisosan rannat ovat matalia, kevätkutuisten kalojen tummavetisiä asuinpaikkoja. Eteläinen osa Höytiäistä on kirkasvetistä ja niukkaravinteista. Sieltä löytyvät lohensukuiset kalat.

Komeiden hiekkarantojen Höytiäisen kalalajistoon kuuluvat harjus, siika, muikku, taimen, kuha, hauki, ahven, ja lahna. Järven erikoisuutena on järviharjuskanta, jota pyritään saamaan selkävesiltä myös perhostellen. Kevättalvella maalis-huhtikuussa voidaan pilkkiä siikaa.

Höytiäisen komeat hiekkarannat paljastuivat kun Höytiäisen järvenlasku riistäytyi käsistä. Sen pinta humahti kerralla liki 10 metriä 1800-luvulla. Hienojen hiekkarantojen saarissa on yhä retkeilijöiden ja kalastajien käytössä olevia vaatimattomia autiotupia, "kalasaunoja". Saunoja näissä ei kuitenkaan nimestään huolimatta ole.

Linkit:

Vedenkorkeus
Jään paksuus
Levätilanne ja pintaveden lämpötila
Höytiäinen tietoa

Kalastusalueen paikat

Kohteen nimi

7.A. Etelä-Höytiäinen

Höytiäisen viehelupa kattaa lähes 30 000 hehtaarin suuruisen Höytiäisen. Lohen uistelijoiden suosiman järvi on tunnettu historiastaan ja vielä toimivista kalasaunoistaan.

Erikoisuudet

Mateen kolkkaus, Madepilkki, Tuulastus (Valon avulla kalastus), Sukelluskalastus, Luiska, Retkitupa, Käyntikohteita lapsiperheille
Kohteen nimi

7.B. Pohjois-Höytiäinen

Höytiäisen pohjoisosan matalat lahdet ovat tummavetisiä ja paikoin reheviä. Alue on kevätkutuisten kalojen, kuten haukien ja ahventen suosiossa.
 
©2008 PK Media Service Oy