VaellusKalastus

 

 


  8. Koitereen kalastusalue

Koitereen viehelupa kattaa kuuluisan, satasaarisen kirkasvetisen erämaajärven. Hohtavien hiekkarantojen järvestä uistellaan suuria kuhia, haukia ja taimenia sekä nuotataan muikkua.


KuvausKartta


Kalastusalueen paikat

 
Kuva : Ville Moilanen

Koitere on Patvinsuon kansallispuiston eteläpuolella sijaitseva tummavetinen, satasaarinen, 16 400 neliökilometrin suuruinen, säännöstelty erämaajärvi. Koitereella on rantarakentamiselta rauhoitettuja hohtavia hiekkarantoja. Sen keskisyvyys on 6 metriä ja syvin kohta 47 metriä. Koitere on saanut alkunsa mannerjään sulamisen aikoihin ja oli osa Yoldianmerta. Sieltä ovat peräisin mm. järvilohi. Nykytutkimuksen kohteena on Koitajoessa elävä harvinainen planktonsiika.

Järvi on runsaista lajeista ja saaliista johtuen kalastajien suosima. Erityisesti uistelijat ovat nauttineet viime vuosina yli viisikiloisista kuhista. Kalastajien ottikartta auttaa alkuun.

Kauniiden hiekkarantojen Koitere saa vetensä useasta eri joen uomasta. Järvi on säännöstelty ja se toimii Pamilon voimalaitoksen vesivarastona.

Koitereen lupa-alue ulottuu etelässä Hiiskosken siltaan, jossa se liittyy Koitajoen lupa-alueeseen.
Ala-Koitajoen vanhalla uomalla on oma virkisyskalastusalueensa ja oma lupansa. Erämaiden keskellä olevan järven palveluvarustus on syytä tarkistaa etukäteen. Lähimpiin kauppoihin on matkaa. On syytä varautua myös siihen, ettei nuotiopaikan liiteri ole täynnä kuivaa polttopuuta.

Kalalajit:
ahven, harjus, hauki, kuha, kiiski, kuore, lahna, made, muikku, siika, säyne, taimen, särki, rapu.
Merkkipalautusten avulla saadaan tietoa siian liikkeistä.Koitajoen uhanalaista planktonsiikaa seurataan mm. Carlin-merkkien avulla. Osa siioista on varustettu myös ultraäänilähettimin.

Istutukset:
järvitaimen, järvilohi, kuha, taimen (Koitereeseen laskeviin jokiin)

Kalastuslajit:
Vetouistelu: (hauki, järvitaimen, kuha)
Heitto- ja perhokalastus: Käenkoski, Kuorajoki ja Suomujoki
Pilkintä ja onginta: ahven, siika
Pyydyskalastus: muikkunuottaus, verkkokalastus: isot solmuvälit.

Veneily:
Koitere on säännöstelty ja sille on rakennettu veneilyreitistö uiton entisen väylien pohjalle. Väylä on merkitty maastoon linjatauluin ja vesialueella sinivalkoisin yksityisveneväyläviitoin. Väylän syvyys on 1,5 metriä. paikoitellen 1 metri.
Väylä alkaa etelästä yhtenäisenä ja haarautuu kahteen: itäiseen reittiin joka vie pohjoisen Ertonniemeen ja Lutinjoelle sekä läntiseen, josta eroaa reitti Kivilahteen. Läntinen reitti vie luoteen Hiienlahden entiselle pudotuspaikalle. Poikittaisreitti pohjoisen Ritoselällä.

Kartat:
Koitere. Kalastus- ja veneilykartta. 1:30 000. Julkaisija Koitereen kalastusalue 1999.
Sisältää ottikartan. Kalaan Ilomantsiin esite.

Luvat ja rajoitukset:
Valtion kalastuksenhoitomaksun lisäksi Ilomantsissa tarvitaan vain yksi aluelupa. Metsähallituksen mailla tarvitaan metsähallituksen luvat.
www.kalaanilomantsiin.fi
, www.muikkusuomi.fi

Lähistön retkeilyreitit:
Susitaival ja Patvinsuon kansallispuiston reittiverkosto käy Koitereen rannassa Majaniemessä (kohde 21), (4539849 i, 6995543 p YKJ)
Etelässä Hiiskoskelta Ala-Koitajoen retkeilyreitistön pohjoislenkki.
Koitajoen jokireitti: Karjalan kierros 5. Ilomantsin matkailukartta 1:100 000, Aarniseikkailujen Koitajoki, 1:30 000 v.2001
Haapajoki, Hiekkajoki, Lutinjoki Karjalan kierros 5. Ilomantsin matkailukartta
1:100 000

Huom!
Kiikarit tarpeen Koitereella. Väylämerkit ja viitat ovat tavallista pienempiä.

Veden korkeus vaihtelee huomattavasti säännöstelyn vuoksi.

 

Linkit:

Vedenkorkeus
Jäänpaksuus
Patvinsuon kansallispuisto
Kalastusluvat
Levätilanne

Kalastusalueen paikat

Kohteen nimi

8. Koitere

Koitereen viehelupa kattaa kuuluisan, satasaarisen kirkasvetisen erämaajärven. Hohtavien hiekkarantojen järvestä uistellaan suuria kuhia, haukia ja taimenia sekä nuotataan muikkua.

Erikoisuudet

Mateen kolkkaus, Tuulastus (Valon avulla kalastus), Retkitupa, Käyntikohteita lapsiperheille 
©2008 PK Media Service Oy